Osaka

Dinsdag 2 mei

Na een prima nachtrust, hebben we voldoende energie opgebouwd om Osaka nog eens goed te bekijken. We besluiten om naar het Osaka Aquarium Kaiyukan te gaan. Vorig jaar waren we in Valencia bij het Oceanografic al onder de indruk van het Leven Onder Water. Maar het Osaka Aquarium Kaiyukan is nog interessanter. Je gaat steeds dieper om hetzelfde aquarium heen en ziet daarom veel dieren op verschilende momenten. Aansluitend hebben we genoten van het uitzicht vanuit het reuzenrad (waarvan elke zichelf respecterende stad er minimaal 1 heeft). Nog gewandeld in het Osaka Kasteelpark. Voor het kasteel zelf is er geen tijd meer.
Met de Metro terug naar het hotel. We moeten een keer overstappen en checken per ongeluk uit (wat een pech, kaartje weg), We besluiten daarom een nieu kaartje te kopen (€2 pp onvooriene vakantie uitgaven). Maar dat gaat zomaar niet. De beambte schiet uit zijn hokje om ons erop te wijzen dat je bij overstappen geen nieuw kaartje nodig hebt. Behulpzaam opent hij de ingeslikte kaartjes, maar kan die van ons niet vinden. "Wait a moment". Hij verdwijnt in zijn kantoortje en komt naar enkele minutren met een formulier. Daarmee kunnen we het laatste stukje reizen. Mooi voorbeeld van de correctheid en behulpzaamheid van de Japanners!
We sluiten deze dag, onze aanwezigheid in Osaka én deze geweldige vakantie af in een van de honderden, dan wel duizenden eetgelegenheden nabij het hotel. Morgen weer naar huis. Gelukkig hebben we de foto's nog!

Uitzicht over Osaka vanuit het reuzenrad

Koyasan

Zondag 30 april en maandag 1 mei 

Een lange rit staat voor de boeg. Het doel is Koyosan. Daar overnachten we in een Boeddhistisch klooster en zullen we de ochtenddienst meemaken. Met achtereenvolgend de metro, de trein, een andere trein, de kabelbaan en de bus arriveren we in Koyosan. Om hier in een boeddhistisch logement van een tempelcomplex te bivakkeren is een bijzondere ervaring. Onze kamer is eenvoudig met een eenvoudig matras en een laag tafeltje. TV is er wel (maar ons Japans is onvoldoende) en WiFi is er niet. We hebben er 's Avonds een (vegatarisch) diner, dat mij in ieder geval niet tegenviel en met veel zorg was bereid. Het ontbijt van de volgende morgen leek welveel op het ontbijt, qua ingrediënten. Het ochtendgebed vindt plaats vóór het ontbijt. De  gebedsruimte was mooi ingericht en de ceremonie was eenvoudigen mooi om mee te maken. Na het ontbijt vertrekken we naar Osaka, wat een wereld van verschil betekent met de rust van Koyasan (ondanks de drukte van de toeristen bij de verschillende tempels). We verkennen Osaka en hebben een gezamenlijk diner met de groep. Morgen nog een dag Osaka en dan woensdag héél vroeg opstaan om de lange reis naar Nederland te maken. Het is een gewemdige reis (geweest) waar we veel indrukken hebben opgedaan, die nog lang hun uitwerking zullen hebben. De vele foto's (ook die in de groep worden gedeeld) helpen daar zeker bij.  


Naro en Fuschimi Inari-tempel

Zaterdag 28 april. Met de trein naar Naro, waar de Todai-ji staat (Oosterlijke Grote Tempel): een Boeddhistisch tempelcomplex met het grootste houten gebouw ter wereld. In de tempel staat het grootste bronzen beeld van Boeddha ter wereld. De hand alleen al ruim twee meter groot. Het tempelcomplex staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. In Nara lopen talloze herten rond, zoals de duiven op de dam in Amsterdam. Heel brutaal eisen ze hun eten op. Gelukkig zijn er vriendelijke verkopers die behulpzaam voer te koop aanbieden. 's-Middags gaan we met de trein naar de Fushimi Inari-taisha, een jinja-schrijn in Kyoto. Met de inmiddels strakblauwe lucht waardoor de talloze rode poorten prachtig uitkomen. We komen wel later aan dan gepland, omdat de trein een oponthoud van een uur had. Vlak bij het kasteel dat we gisteren hebben bezocht eten we met Kim en Lotte overheerlijke Sushi. Morgen naar Koyasan, een berg ten zuiden van Osaka, waar het hoofdkwartier van het Shingon-Boeddhisme huist. Daar overnachten we ook.

fushimi Inari-tempel

Kyoto verder ontdekt

Vrijdag 28 april
Vandaag begint de dag met een ontbijt in het hotel. Dat valt zeker niet tegen, al is het merendeel onbekend of ons inziens meer geschikt als diner. Vandaag is er geen excursie gepland al gaat Harry met een aantal toch op pad. Wij besluiten om zelf de stad verder te verkennen. Het Openbaar Vervoer is prima en de beroepschauffeurs zijn  heel vriendelijk en heel behulpzaam.
We beginnen onze dag met een wandeling naar de To-ji tempel, een boeddhistische tempel uit de 8e eeuw, toen Kyoto de hoofdstad van Japan was. Een mooi, houten Pagode die bijna 55 meter hoog is. De Pagode is een aantal keer door brand verwoest (blikseminslag), maar aardbevingen hebben de Pagode niet kunnen deren. De bijgebouwen zijn trouwens ook de moeite waard, al mag je binnen niet fotograferen. 
Vervolgens met de bus naar kasteel Nijo, dat als werelderfgoed is erkend. Indrukwekkend, met twee grachten en een prachtige tuin.
Ons volgende doel is Kinkaku-ji, de Gouden Paviljoen Tempel. Zeker met de zon, blinkt deze tempel prachtig. Ook hier is de tuin werkelijk adembenemend. De bus brengt ons terug bij het station, waar we eindelijk te tijd hebben het station goed te bewonderen. Ik wist gisteren nog niet of ik het mooi vind, maar ik vind het wel mooi. En indrukwekkend. Met een prachtig uitzicht over de stad.
Met de bus gaan we naar de wijk Gion,  een mooie, oude wijk waar de Geisha's werken als gezelschapsdames met klassieke Japanse kunsten. Geishas's worden steeds zeldzamer en we hebben er dan ook niet een tegengekomen. 
We eten en drinken wat in een Irish Pub en sluiten de dag af met een bezoek aan de lichtshow in het Station van Kyoto.
De Gouden Paveljoentempel
De Gouden Paviljoentempel

Kyoto

Donderdag  27 april
De Shinkansentrein rijdt inderdaad op tijd met een snelheid van rond de de 300 km/uur. In de trein merk je trouwens weinig van die snelheid. Rond 13.30 uur arriveren we in Kyoto met wel een heel bijzonder station. Bij het uitstappen worden we met een diepe buiging bedankt voor ons gebruik van deze Shinkansentrein. Ik weet nog niet of ik het station mooi vind. Indrukwekkend is het wel. Zeker ook de talloze winkels die er zich ónder het station bevinden. We bezoeken de Jisho-ji tempel (Zilvertempel) met een prachtige tuin. Aansluitend maken we de Filosofenwandeling langs tal van tempels. We sluiten de dag (inmiddels traditioneel) af in een van de honderden restaurants. Dit keer met fish & ships en biefstuk. Je wilt per slot van rekening niet altijd Japans eten.


© vanputtenonline.nl